Keresés
A menürendszer használatáról

10 éves a Lapról Hangra közösségi kezdeményezés

2021.10.15 18:09

Újságot olvasó ember hátradőlve a padon

 

Éppen 10 évvel ezelőtt, október 15-én, a fehér bot napján indult útjára a Lapról hangra közösségi kezdeményezés.

A program keretében ép látású önkéntesek olvasnak és töltenek fel nyomtatásban megjelent újságcikkeket az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által működtetett Lapról hangra portálra mp3 formátumban.

Diákok körében különösen népszerű a program, mert az érettségi előtti 50 óra közösségi szolgálat keretében is végezhető.

A hanganyagokat a Lapról hangra honlapján regisztrált vak vagy gyengénlátó emberek hallgathatják meg, és tölthetik le. Ma már 200 kiadvány több mint 11 ezer cikkéből válogathatnak a látássérült olvasni vágyó emberek.

„Szívesen ajánlom mindenkinek, aki maga is szeret olvasni, és megosztaná ezt az élményt látássérült embertársaival. Nincs se helyhez, se időhöz kötve, és ha már úgyis ledőlünk olvasni, miért ne nyomjuk meg a „Felvétel”-t? Külön öröm, amikor egy látássérült felhasználó megköszöni a cikk feltöltését az erre szolgáló gombbal” – ajánlja a felolvasói munkát egyik lelkes, fiatal önkéntesünk, Luca.

 

Attila, látássérült olvasónk szerint „… nagyon fontos, hogy egy felolvasónak olyan hangja, hangszíne, és beszédstílusa legyen, ami alapján el tudom képzelni, hogy órákon keresztül erre az egy hangra koncentráljak. …Egy kellemes felolvasás egy kevésbé izgalmas cikket is érdekesebbé tehet.”

 

További információ kérhető:

Szuhaj Mihály kuratóriumi elnök

 szuhaj.mihaly@infoalap.hu,

telefon: +36 20 425 5233

www.laprolhangra.hu

www.infoalap.hu

 

A Lapról Hangra logója

Az Országos Sajtószolgálatban közzátett hírünk itt olvasható: 

http://os.mti.hu/hirek/165282/az_informatika_a_latasserultekert_alapitvany_kozlemenye

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány