Keresés
A menürendszer használatáról

A Chip Magazin decemberi cikkajánlója

2021.12.21 12:25

Ahogy lassan már megszokhattuk, Pregh Balázs az év végén is megörvendeztet bennünket minőségi és élvezetes felolvasásaival. A Chip magazinban az ünnep közeledtével is hasznos tanácsokat kapunk többek között a számítógépünk feltelepítésével kapcsolatban, érdekes hírekről és projektekről tájékozódhatunk, de részletesen megismerkedhetünk a mobiltárhelyek széles választékával is. Decemberi cikkajánlónkkal kívánunk minden kedves olvasónknak békés, áldott ünnepeket!

1. Aktuális - Biztonsági hírek

Miért kapcsolta ki a Microsoft a makrókat az Office 365-ben gyakorlatilag szó nélkül? Miért és hogyan okoz nekünk egyre nagyobb fejfájást a FIN 12 csoport? Hogyan jelenhettek meg Facebook adatok a sötét weben? Mi történt a GetHealth rendszerével? Sajnos a sort folytathatnám. Amennyiben még többet szeretne tudni, emellett pedig tájékozódna a közelmúltban történt csalások mikéntjével kapcsolatban, kattintson a cikkre, amely itt érhető el: Biztonsági hírek


2. Aktuális - Esetoldalak

A cikkben megismerhetjük az ESET új védelmi funkcióit. A 15-ös, 2022. év verziója sokkal letisztultabb lett, és noha minden beállítást ugyanott találunk, a program belsejében komoly fejlesztések történtek, amiket az elmúlt év tapasztalatai alapján építettek be.

A részletekért kattintson a cikkre, amely itt érhető el: AKTUÁLIS -Esetoldalak


3. Aktuális - Facebook

Bizonyára sokan használjuk mindennapi szinten a közösségi oldalt, és annak kistestvéreit. Ha pedig használjuk, akkor értesültünk róla, vagy akár meg is tapasztalhattuk, hogy október 4-én bizony hét órán át elérhetetlenné vált. Mégis miért? Mekkora pénzkiesést jelentett ez Mark Zuckerbergnek? Kik profitáltak a leállásból?

Nagyon élvezetes olvasmány, amely ezen a linken meghallgatható: AKTUÁLIS-Facebook


4. Aktuális - MI kompozíció

Tisztában vagyunk azzal, hogy Ludwig van Beethoven kilenc szimfóniát írt, és azzal is, hogy 1827-ben halt meg több befejezetlen művet is az utókorra hagyva. Mára mégis létezik a X. szimfónia. Miképp lehetséges ez? Hallottunk már olyat a régmúltból, hogy egy zeneszerző halálát követően egyik tanítványa fejezi be a félbehagyott művet. Itt mégsem ez történt. A cikkből megtudhatjuk, mi az eredménye az ember és a mesterséges intelligencia találkozásának a komponálás területén. Egy biztos, rengeteg kritika érte ezt a projektet: sokak szerint lélek nélküli zene született, az algoritmusok által kielemzett és így megalkotott zene pedig soha nem érhet utol egy élő zeneszerző által megalkotott művet. Ismerjük meg a zeneszerzés eme furcsa folyamatát, ami személy szerint engem nagyon lekötött!

A cikk itt érhető el:  AKTUÁLIS-MI-kompozíció


5. Gyakorlat - Backup I.

Valószínűleg mindannyian megtapasztaltuk már az érzést, amikor fontos adataink vesznek el, és azon őrlődünk, mit kellett volna másképp csinálnunk... Lehetőségünk lett volna rá, de nem éltünk a biztonsági mentés nyújtotta opcióval. A cikk szerzője részletesen taglalja a biztonsági mentés mikéntjét, lehetőségeit és lépéseit.

A kétrészes cikk első része itt érhető el: GYAKORLAT-Backup I. és GYAKORLAT-Backup II.


6. Teszt - Appkalauz

Ahogy már megszokhattuk, a magazin számaiban a cikk szerzői összegyűjtenek néhány érdekes alkalmazást, amelynek mi, vagy gyermekeink vehetik hasznát. A Montessori Preschool alkalmazásnak már a neve is árulkodó: nem meglepő módon az óvodásokat ismerteti meg játékos formában a számokkal, betűkkel, de betekintést nyerhetnek a programozás világába, vagy a zene és a rajz művészetébe is, továbbá a mindennapi élet, valamint az angol nyelv terén is komoly tudásra tehetnek szert. Ugyanilyen hasznos lehet a gyermekek és felnőttek számára a World Map Quiz is, ami egy földrajzi fókuszú játék, ahol országokat, fővárosokat, zászlókat, tengereket találunk különböző kategóriákba sorolva. Ha kijátszottuk magunkat, és karácsony előtt vagy után mondjuk fogyókúrára adnánk a fejünket, a magazin gyűjteményében ehhez is egy jó tippet találunk.

További érdekességekért kattintson a cikkre, amely itt érhető el: TESZT-Appkalauz


7. Teszt - Jó vételek

A magazin szerkesztői minden hónapban összegyűjtenek hat alkatrészt és noteszgépeket három kategóriában, majd ismertetik ezek árának jelenlegi és várható alakulását.

A cikk itt érhető el: TESZT-Jo-vetelek


8. Teszt - Mobiltárhelyek I.

Gyakran előfordul a mindennapjaink során, hogy szükségünk van adatainkra út közben vagy a munka miatt. Egyik lehetőségünk az adatfelhő, a másik pedig egy hordozható adattárhely. A magazin szerkesztői ezúttal külső HDD-ket és SSD-ket teszteltek. Ezen teszt eredményeiről számolnak be, és adnak néhány tippet a használatukra vonatkozóan is.

Az ötrészes cikk első része itt érhető el: TESZT-Mobil tárhelyek I. részTESZT-Mobil tárhelyek Ii. részTESZT-Mobil tárhelyek III. részTESZT-Mobil tárhelyek IV. részTESZT-Mobil tárhelyek V. rész


9. Tippek és trükkök - Windows 11

Október eleje óta elérhető a Windows-11, a váltás azonban a hardveres követelmények miatt nem olyan egyszerű. A cikk szerzője hasznos tanácsokat ad a gép előkészítésével és az új operációs rendszer telepítésével kapcsolatban.

A cikk itt érhető el: TIPPEK-ÉS-TRÜKKÖK-Windows 11


10. Vezércikk

A magazin vezércikkében a szerző ajánlja a decemberi szám hardverbemutatóját, valamint kifejti véleményét a brutális árváltozásokkal és a globális chiphiánnyal kapcsolatban.

A cikk itt érhető el: Vezércikk

 

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány