Keresés
A menürendszer használatáról

Az akadálymentesség világnapja

2023.05.19 10:35

2023. május 18-án immáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg az akadálymentesség világnapja akciót, amelynek célja, hogy beszéljünk és tanuljunk a digitális hozzáférésről, a befogadásról és a fogyatékossággal élő emberek helyzetéről a digitális világban.

Az informatika ma már mindannyiunk életében központi szerepet tölt be, így nagyon is fontos, hogy a fogyatékossággal élő emberek milyen módon érhetnek el egy adott honlapot, hogyan tájékozódnak rajta, és miképp sikerül hozzá is jutniuk a honlapon található információkhoz: a weboldalakon előforduló névtelen hivatkozások, hiányzó űrlapbeviteli címkék és címkézetlen gombok nem könnyítik meg a honlapokon történő információszerzést a látássérült emberek számára.

Hasonlóképp fontos az akadálymentes szoftverek használata is, hiszen sok látássérült ember végez munkát, vagy bonyolít banki ügyeket online felületeken vagy telefonos alkalmazások segítségével.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány komoly szerepet vállal a digitális akadálymentesség területén, hiszen segítő technológiákat tesz elérhetővé, illetve weboldalak akadálymentességi auditálásával is foglalkozik.

Az akadálymentesség világnapjáról és általában az akadálymentességről az érdeklődők további információt angol nyelven az alábbi linken találnak: https://accessibility.day/

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány