Keresés
A menürendszer használatáról

Decemberi cikkajánló

2023.01.11 14:59

Kedves Olvasóink!

A szép decemberben is érkeztek hozzánk különleges hanganyagok, ezek között akadnak nagyobb lélegzetvételű és rövidebb cikkek is. Kiemelten ajánlom figyelmükbe a Rubicon tizenegy részes, a nemrégiben elhunyt II. Erzsébet királynő életét részletesen bemutató publikációját Viki1995 élvezetes felolvasásában. Fogadják szeretettel decemberi cikkajánlónkat!

 

1. Örvendek: Mióta fogunk kezet?

Az ókorban is komoly tartalma volt, és ma is nagy jelentősége van egy kézfogásnak. Mégis honnan ered ez a máig fennálló, és az egész világon elterjedt szokás? A látkép cikke beavat bennünket a részletekbe.

Köszönjük a felolvasást, RRA!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Orvendek-Miota-fogunk-kezet

 

2. Solarbrella, az élet napos oldala

Ma már kevés olyan szituáció létezik, ahol ne tudnánk segítségül hívni okostelefonunkat. Fizetünk, könyvet olvasunk, bankjegyeinket válogatjuk ki a segítségével, és még sorolhatnám. Mi a teendőnk abban az esetben, ha például strandolással és lazítással eltöltött óráink alatt telefonunk vagy laptopunk lemerül? A Galaktika publikációja most bemutatja nekünk a napernyőre is fölszerelhető napkollektort, ami két USB csatlakozóval rendelkezik, és óránként huszonöt Watt áramot képes termelni.

Köszönet a felolvasásért, kotabetamas!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Solarbrella-az-elet-napos-oldala

 

3. Viking nők otthon és háborúban

A viking nők egy férfiaknak teremtett világban éltek: feleségként, háziasszonyként, tanítóként és mesemondóként álltak helyt, amíg a férfiak megvívták háborúikat. A férfiak végezték a kereskedelmi tevékenységek nagy részét, sőt, csak ők számítottak igazi vikingnek. A nők ebben az időszakban nagyobb társadalmi szabadságnak örvendtek. Hogy mit is jelent ez, és hogy miképp éltek egykoron a vikingek, a BBC history kétrészes cikkéből kiderül.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

Az első rész itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Viking-nok-otthon-es-haboruban-1-resz

A második rész pedig itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-viking-nok-otthon-es-haboruban-2-resz

 

4. Nem játék a súlyfelesleg

Az elhízás nem csupán egy múló kellemetlenség, hanem betegség - írja a cikk. A súlyfelesleg komoly következményekkel jár, így okának feltárása és kezelése nagyon fontos lenne, mégsem figyelünk rá eléggé. Mit tehet az, aki súlyfelesleggel küzd? Táplálékkiegészítőt szedjen? Csodateákat vagy fogyókúrás turmixporokat igyon? Vajon érdemes szakemberekhez fordulni? Ha igen, milyen szakembereket ajánlatos felkeresni? Miért érdemes reumatológushoz vagy ortopéd szakorvoshoz, esetleg pszichológushoz fordulni? Ezekre a lényeges kérdésekre mind-mind választ kapunk a Nők lapja egészség magazin cikkében.

Köszönjük a felolvasást, Barbaramatrai!

A cikk itt érhető el_

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Nem-jatek-a-sulyfelesleg

 

5. Ő aztán tudja, mi az a havazás!

A Nők lapja adventi különszámában az elbeszélő Bartos Marci finnországi munkáját, a kezdeti nehézségeket és a finnországi környezetet mutatja be.

Köszönet a felolvasásért, Lilla!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/O-aztan-tudja-mi-az-a-havazas

 

6. Finomított múlt

A HVG extra pszichológia magazinban olvasható cikk pontokba szedve összefoglalja, mit érdemes, és mit nem érdemes beleírnunk az önéletrajzunkba. Vajon érdemes kikozmetikáznunk? Melyek a leggyakoribb lódítások, amik előfordulnak egy önéletrajzban? Miért javasolják a szakemberek a hölgyeknek, hogy első körben, ha gyermekeik vannak, ne árulják el? Miért előnytelen, ha túlképzettségünkről árulkodik önéletrajzunk? Fel kell tüntetnünk benne az összes munkahelyünket, függetlenül attól, hogy néhány cégnél nem voltunk bejelentve? A válaszokat, és ennél is több hasznos tanácsot találunk a cikkben, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Finomitott-mult

Köszönet a felolvasásért, Barbaramatrai!

 

7. Csokigyárban jártunk!

A Nők lapja adventi különszáma megismertet bennünket a Diósgyőri csokigyár történetével és a csokoládégyártás menetével. A látogatóknak lehetőségük nyílik az elkészült csokoládé megkóstolására is, ami talán az egyik legkellemesebb feladat, de egyben óriási felelősség is.

Köszönjük a felolvasást, Lilla!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Csokigyarban-jartunk

 

8. Aromaterápiával a jó közérzetért

Amennyiben szeretjük a természetadta csodálatos és hatékony illatokat, érdemes tanulmányoznunk a cikket. Már az ősi civilizációk is tisztában voltak azzal, hogy az illatok meditatív állapotot idézhetnek elő: fokozhatják az érzékelést, támogathatják az egészséget, és enyhíthetik a fizikai panaszokat is. A Tesco magazin publikációjában részletes és hasznos tippeket kapunk arra vonatkozóan, hogyan alkalmazhatjuk otthonunkban az aromaterápiát, figyelembe véve az illóolajok minőségét és eredetét is. Hogyan készítsünk szobapermetet vagy egy egyedi olajos parfümöt?

A cikkből kiderül, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Aromaterapiaval-a-jo-kozerzetert

Köszönjük a felolvasást, Setyelany!

 

9. Jane Austen élete

A mansfieldi kastély, Büszkeség és balítélet, Értelem és érzelem, Emma. Csak néhány híres regény, ami Jane Austen nevéhez kötődik, és az írónő legtermékenyebb időszakában íródott. A Bookazine Bestseller kétrészes cikkében az író feltárja Jane Austen életét, munkásságát, és örökségét, valamint azt is elmondja, miért nyűgöz le valamennyiünket ma is. Annak érdekében, hogy kicsit jobban megismerhessük és belemélyedhessünk a történetébe, a cikk írója egy Austen rajongót hív segítségül.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

A kétrészes cikk első része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Jane-Austen-elete-1-resz

A második része pedig itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Jane-Austen-elete-2-resz

 

10. Tükröt tartók

"Ne a gyerek előtt!"... - hangzik el gyakran, amikor inkább megkímélnénk utódunkat a feszültségtől, sőt, úgy teszünk, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Vajon sikerrel járunk? Honnan érzik a gyerekek, hogy baj van? Hogyan működik a gyermekek csodálatos, ősidőktől beléjük kódolt érzelmi radara? Miképp észlelik a jeleket és tartanak tükröt a szüleiknek? A HVG Extra Pszichológia publikációja számos elgondolkodtató ténnyel és érdekességgel tartja fenn érdeklődésünket: érdemes tehát ezek alapján megszívlelni néhány jó tanácsot, elgondolkodva azon, nem jobb-e inkább a gyerekek nyelvén elmondani az igazságot ahelyett, hogy a fantáziájukra bíznánk, lényegesen nagyobb kárt okozva ezzel.

Köszönjük a felolvasást, Barbaramatrai!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Tukrot-tartok

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány