Keresés
A menürendszer használatáról

Egy hang az ELTE-ről

2020.07.29 11:22

Luca kellemesen lágy hangjával és szorgalmával gyorsan a legtöbb cikket feltöltők táborába került. Felolvasásainak értékét növelte, hogy olyan folyóiratból olvasott fel, ami eddig nem szerepelt a katalógusunkban. Emellett olyan témákat is választott, melyek a hétköznapi életünkben is hasznossá válhatnak, ilyen például a párkapcsolati tanácsadások vagy a házassági krízisek kezelése. A héten Lucát interjúvolta meg a Lapról Hangra szerkesztősége.

A képen kávé, újságpapírok, szemüveg és toll

Hol találkoztál a Lapról Hangra oldalunkkal?

A Lapról Hangra kezdeményezéssel egy egyetemi szabadon választható kurzus keretein belül találkoztam. Megadott óraszámú önkéntes tevékenységgel teljesíthettük a tárgyat, különböző lehetőségek közül választva. Itt mutatkozott be az Informatika a Látássérültekért Alapítvány is, akik felolvasókat kerestek.

Mióta olvasol fel látássérült hallgatóknak?

Az említett kurzust 2018-ban végeztem el, akkor töltöttem fel az első általam felolvasott cikket a honlapra. Ezt kisebb kihagyás követte, majd idén - a járványhelyzetre való tekintettel - olyan otthonról is végezhető, látássérült személyeket segítő tevékenységre volt szükségem, amit a tanulmányaim lezárásához szükséges gyakorlatba be tudok számítani. Így tértem vissza a Lapról Hangra keretein belül végzett felolvasáshoz.

Miért kezdted el?

Eddigi válaszaimból jól látszik, hogy önkéntes tevékenységeinkkel magunknak is kedvezhetünk. Ha időnk nem is engedi a rendszeres önkénteskedést, találhatunk megoldást, hogy néha mégis alkalmat teremtsünk rá. Így mondhatom, hogy ugyan kíváncsiságból kezdtem el felolvasni, de amikor lehetőségem nyílt, vissza is tértem hozzá.

Milyen témában, cikkeket szeretsz felolvasni?

Legtöbbet A szív, illetve a National Geographic magazinokból olvastam. Utóbbit sokan ismerik és szeretik, izgalmas tudással gazdagítja havonta olvasóit. Előbbinek minden hónapban van egy alapgondolata, amit igyekszik cikkeivel körbejárni. Mivel ebből a folyóiratból még soha senki se töltött fel cikket, úgy gondoltam itt az alkalom.

Mesélj egy kicsit magadról! Hány éves vagy? Végzel-e más önkéntes munkát? Van-e látássérült ismerősöd?

Idén végeztem az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, értelmileg akadályozottak és látássérültek pedagógiája szakirányokon. Gimnázium eleje óta erre a pályára készültem, csak a szakirányválasztásban voltam bizonytalan. Az egyetem első évében azonban már biztos voltam, hogy az egyik a látássérültek pedagógiája lesz. Ekkor kezdtem el igazán látássérült gyerekekkel, felnőttekkel találkozni. Korábban sérülteket nyaraltató táborban már önkénteskedtem, ott szerettem meg igazán a gyógypedagógiát.

Kinek és miért ajánlanád ezt az önkéntes munkát?

Szívesen ajánlom mindenkinek, aki maga is szeret olvasni, és megosztaná ezt az élményt látássérült embertársaival. Nincs se helyhez, se időhöz kötve, és ha már úgyis ledőlünk olvasni, miért ne nyomjuk meg a „Felvétel”-t? Egy 10 perces cikk - némi gyakorlattal - kb. 5 percnyi utómunkával már hozzáférhetővé is válik a Lapról Hangra oldalon. Külön öröm, amikor egy látássérült felhasználó megköszöni a cikk feltöltését az erre szolgáló gombbal. Be is állítottam, hogy erről értesítést kapjak, hiszen ennél jobb visszaigazolás nincs!

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány