Keresés
A menürendszer használatáról

ICC nyertesünk: Vértesi Alexa

2019.05.20 10:13

Jelenleg Siófokon lakom, a Pécsi Tudományegyetem anglisztika szakára járok, ahol főként irodalmat és kultúrát, illetve fordítást tanulok. Emellett fordítóként dolgozom egy a hallássérültek munkavállalásával foglalkozó alapítványnál, ahol nagyon sok rutint szerzek a fordítás terén.

A nyelvek mindig is közel álltak hozzám, középiskolában emelt angol tagozatos voltam, így a további tanulmányaimat is ilyen irányban folytattam. Az angol mellett középiskolás éveim alatt még olasz nyelvet tanultam. Másik nagy szenvedélyem a zene, az egyetemi tanulmányaim előtt elvégeztem a Pécsi Művészeti Gimnázium ötödik évfolyamát is hegedű szakon, ezután kezdtem csak el az egyetemi tanulmányaim anglisztikán. Ami a további terveimet illeti, szeretnék elvégezni egy fordító- és tolmács mesterképzést, a fordításon belül különösen a műfordítás az, ami vonz. Zenével is több, mint szívesen foglalkozom továbbra is, így ilyen lehetőségekre is nyitott vagyok.
A szabadidőmet mindig próbálom hasznosan eltölteni, rengeteg elfoglaltságot találok magamnak. Lételemem a mozgás és a sport, számos sportágat kipróbáltam már, hosszabb ideig úsztam, goalballoztam és sakkoztam versenyszerűen, de rendszeresen jártam futni is. Mostanában lovagolni járok, ami szintén nagyon régóta szerves része az életemnek. Jelenleg is igyekszem időt szakítani a zenére, egy főként népzenével és megzenésített versekkel foglalkozó zenekarban játszom, akikkel sok helyre járunk fellépni. Nagyon sokat olvasok, főleg kortárs műveket. Szívesen töltöm a szabadidőm a természetben, legyen szó akármilyen szabadtéri programról. Illetve sok időt töltök Fahéjjal, a vakvezető kutyámmal, munkán kívül is.

Miért jelentkeztél a táborba?

Mindig is nagyon nyitott voltam a nemzetközi programokra, úgy gondolom, hogy nagyon sok lehetőség rejlik bennük mind kulturális, mind a programok sajátos szempontjait illetően. Az informatika és a kommunikáció is nagyon fontos az élet számos területén és ezek terén mindig van hova fejlődni. Az ICC tábor pedig mindezekre remek lehetőségeket kínál. Őszintén bevallom, angolszakosként a helyszín is szerepet játszott abban, hogy jelentkeztem, mert még nem volt alkalmam kijutni nyelvterületre ezelőtt. Ezen kívül természetesen a korábbi táborok résztvevőinek beszámolói is nagyon nagy hatással voltak rám. Sokszor gondolkodtam már rajta, hogy meg kéne próbálnom, de végül most jutottam el odáig, hogy jelentkezzek a táborba.

Töltöttél-e már el korábban hosszabb időt külföldön, amely nem családi nyaralás volt?

Általános iskolás éveim alatt többször voltam az iskola sakkcsapatával hosszabb külföldi versenyeken Hollandiában és Csehországban. 2018-ban pedig részt vettem Görögországban egy Erasmus+ projektben, melynek során 11 napot töltöttünk kint. Rengeteg jó emlékem van ezekkel a programokkal kapcsolatban és sok-sok élménnyel gazdagodtam mindenhol.

Melyek az elvárásaid a táborral és önmagaddal kapcsolatban?

Maximalistaként főleg magammal szemben vannak elvárásaim. Alapvetően nyitottnak tartom magam és biztos vagyok abban, hogy sok lehetőséget kínál majd a tábor, de abban reménykedem, hogy amellett, hogy olyan dolgokban veszek majd részt, amik közel állnak hozzám, sikerül egy kicsit kimozdulnom a komfortzónámból és olyan dolgokba is belevágok majd esetleg, amikkel eddig nem foglalkoztam még, szerintem nagyon jó módszer ez arra, hogy fejlődjünk és nyitottabbá váljunk a világra, kiszélesítsük a látókörünket. Úgy gondolom, a programok palettája nagyon színes lesz majd és már izgatottan várom, hogy mi mindenben vehetünk részt. Remélem, hogy a résztvevőkkel sikerül majd jó kapcsolatot kialakítanom, ismeretségeket kötnöm.

Milyen típusú foglalkozásokon szeretnél részt venni?

Mind az informatikával, mind a kommunikációval kapcsolatos, esetleg kulturális vonatkozású programokra is nyitott vagyok, szerintem mindenből csak profitálhatunk.

Hogyan készülsz a táborra?

Az egyetem is tekinthető egyfajta készülésnek, mivel minden óránk angolul zajlik, így a nyelvgyakorlat napi szinten megvan, persze azért ebben a környezetben más lesz kissé használni a nyelvet, mint az órákon. Illetve azt is tervezem, hogy utánaolvasok egy kicsit a korábbi táboroknak is.

Mit tanácsolnál azoknak, akik jövőre szeretnének jelentkezni az ICC-be?

Ha bizonytalanok, ahogy ez velem is történt, akkor is próbálják meg, mert hatalmas lehetőség és nem szabad kihagyni.

Mi az a három szó, ami szinte minden gondolkozás nélkül eszedbe jut a táborra történő készülődés közben?

Életre szóló élmények, sok-sok lehetőség, kapcsolatépítés.

Bármi, ami kimaradt, és fontosnak tartod elmondani a tábor előtt:
Ezúton is szeretném megköszönni a részvételi lehetőséget az Informatika a Látássérültekért Alapítványnak, tényleg nagyon sokat jelent ez nekem!

 

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány