Keresés
A menürendszer használatáról

Januári cikkajánló

2023.02.16 13:48

Kedves Olvasóink!

2023-ban is töretlen felolvasóink lelkesedése, akik mindig találnak érdekfeszítő és informatív cikkeket. A január is igazi gyöngyszemeket tartogat számunkra, ezek közül válogattuk össze soron következő cikkajánlónkat, fogadják szeretettel!

 

1. A Z generáció

Az Y és az X generáció számára természetes és egyértelmű, hogy az előző generációk tapasztalatai mentén élnek, tőlük tanulnak, ez pedig amolyan évezredes szabálynak tekinthető. A Béres Egészség magazin publikációja most bemutatja, miben különbözik a Z generáció és hogy miért nem igaz ma ez a szabály. Mi a különbség az 1920-as évek és a mostani együtt élő generációk között? Milyen következményekkel jár az informatikai robbanás? Mit tehetünk annak érdekében, hogy boldogabbak lehessünk, fiataljaink pedig biztos tartással állhassanak a világban?

Köszönjük a felolvasást, MillichLilla64!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-Z-generacio

 

2. Ki nem mondott szavak - Az idézethamisítók nyomában

"Ne higgy el tőlem minden idézetet, amit az interneten olvasol." - Albert Einstein

Ezzel a meglehetősen furcsa felütéssel indít az az amerikai informatikus, aki kedvtelésből a hírességeknek tulajdonított idézetek hitelességét kutatja. Az emberi emlékezet leegyszerűsíti a kijelentéseket, így az idézetek evolúciója torzít és pontatlanságokhoz vezet. Hogyan cserél gazdát egy-egy idézet? Hasonlóság esetén valóban hajlamosak vagyunk egy-egy idézetet ugyanahhoz a névhez társítani? Vajon létezik, hogy egy-egy mondatot több hírességhez is társítunk egyszerre? Miért okoznak problémákat az azonos vezetéknevek?

A Nők lapja cikke részletesen bemutatja a hírességektől származó idézetek rögös útját, illetve torzulásának és tulajdonos-változásának okát.

Köszönet a felolvasásért, Zsenilia!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Ki-nem-mondott-szavak

 

3. Minden koncert ajándék

A Szimpatika magazin címlapján ezúttal egy Geszti Péterrel készült interjú kapott helyet. A beszélgetésre a sokoldalú és örök optimista művész irodájának közelében került sor, ami egykoron gyermekkori filmes közreműködéseinek színhelye volt.

Köszönjük a felolvasást, Zsenilia!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Minden-koncert-ajandek

 

4. Őfelsége és a haza ellenségei

Mi számított felségárulásnak az 1300-as vagy az 1500-as években? Miért végezték ki William Wallace-t vagy Mórocz Tamást? Milyen veszély rejlett az 1534-es felségárulási törvényben? Mi késztette I. Erzsébet kormányát egy sor új törvény megalkotására a felségárulás ellen? Miért okozott a felségárulás az 1580-as években éles katolicizmusellenes fordulatot? Hogyan lehetséges, hogy I. Károlyt is felségárulásért végezték ki az 1600-as években? Miért végezték ki Nagy-Britanniában utolsóként William Joyce-t a II. világháború után? A BBC History pontról pontra, évszázadokon átívelően bemutatja a felségárulás mikéntjét, értelmezését és a törvények változását is.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

Az ötrészes cikk első része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Ofelsege-es-a-haza-ellensegei-1-resz

a második része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Ofelsege-es-a-haza-ellensegei-2-resz

a harmadik része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Ofelsege-es-a-haza-ellensegei-3-resz

a negyedik része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Ofelsege-es-a-haza-ellensegei-4-resz

az ötödik része pedig itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Ofelsege-es-a-haza-ellensegei-5-resz

 

5. Benito Mussolini

A Rubicon történelmi magazin publikációjában lépésről lépésre bemutatásra kerül, miként alakult meg az I. világháborút követően egy katonákból álló mozgalom, majd kormány, hogyan teljesített Mussolini a nemzetközi politikában, és a német sztárújságíró, Ludwig pszichologizáló személyiségábrázolását is megismerhetjük.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

A háromrészes cikk első része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Benito-Mussolini-1-resz

a második része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Benito-Mussolini-2-resz

a harmadik része pedig itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Benito-Mussolini-3-resz

 

6. Roger Zelazny - "Ez nagyon jó év"

A Galaktika magazinban olvasható romantikus történetben, ahogy az lenni szokott egy férfi és egy nő egymásba szeret, az év végén azonban történik valami. Különös időutazás: csodálatos, ha megadatik nekünk, hogy éltünk egy olyan évben, amit legszívesebben újra és újra megismételnénk. Elgondolkodtató, vajon mit kérdeznénk először idősebb önmagunktól?

Köszönet a felolvasásért, Kotabetamas!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Roger-Zelazny-Ez-nagyon-jo-ev

 

7. Barátok és az élet viszontagságai

A Nők lapja Évszakok publikációjában Vida Eszter pszichológus azt próbálja megfejteni, hogy az egyes életszakaszokban, életkori sajátosságainknak köszönhetően hogyan alakulnak és változnak kapcsolataink és a barátságok, ezek a nagyon is szükséges és fontos kötelékek.

Köszönjük a felolvasást, Zsenilia!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Baratok-es-az-elet-viszontagsagai

 

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány