Keresés
A menürendszer használatáról

Lapról Hangra cikkajánló szeptemberre

2020.09.07 13:00

2020. szeptember

A Lapról Hangra a nyáron sem pihent. A járvány hatására rengeteg új önkéntes felolvasó jelentkezett nálunk, a portál olvasói soha nem tapasztalt mennyiségű cikk közül válogathatnak.

Üvegfal

Bajnok Bori ismét elhozta nekünk Dobray Sarolta folytatásokban íródó regényét, az Üvegfal-sorozatot, és amint arról már meggyőződhettünk, igen jó érzékenységgel tolmácsolja a még olvasáskor is felkavaró történetet, mely akár maga a valóság, akár nem, bárkivel megtörténhet. Alább a 7-től 10. részig felolvasott cikkrészek linkjeit adjuk közre, de várjuk a többit is.

Link a cikkhez: Üvegfal 7. Léna

Link a cikkhez: Üvegfal 8. Péter

Link a cikkhez: Üvegfal 9. Léna

Link a cikkhez: Üvegfal 10. Péter


Öt karika kolbász

A Nők Lapjában megjelenő cikkből egy home office-ban dolgozó nő mindennapjai rajzolódnak ki. Bajnok Bori érzékletes elevenséggel olvassa fel a csodálatos, életképnek is kiváló cikket.

Link a cikkhez: Öt karika kolbász


Ézsiás László életútja és munkássága

A Vakok Világa 2018. áprilisi számában megjelent cikkből megtudhatjuk, milyen nagyszerű életutat járt be sorstársunk. Köszönjük Sztakó Krisztina gördülékeny felolvasását, ami annál is inkább csoda, mert ő maga is látássérült. Hogy hogyan csinálja? Érdemes utánajárni egyszer ennek is.

Link a cikkhez:Ézsiás László életútja és munkássága


Tíz megválaszolatlan kérdés Benedek Tiborhoz

A Nők Lapjában megjelent cikket Bajnok Bori tolmácsolásában olvashatjuk. Tíz megválaszolatlan kérdés, szívszorító búcsú a legendás vízilabda-csapatkapitánytól, szövetségi kapitánytól, nagyszerű sportolótól. Az ő távozása mindenkinek a szívéből kivágott egy-egy kisebb-nagyobb darabot. Még az enyémből is. Már nem izgulhatok érte még szövetségi kapitányi minőségében sem az olimpián. Pedig milyen legendásak voltak azok a meccsek!

Link a cikkhez: Tíz megválaszolatlan kérdés Benedek Tiborhoz


Visszatekintés: A halálból különleges képességgel tértem vissza

Véletlenül megváltoztattam a rendezési szempontokat, és csak késve vettem észre, hogy egy 2016-os cikk is bekerült az ajánlóba. Örömmel tölt el a Lapról Hangra legalább nyolcéves múltja, ez idő alatt pedig már rengeteg cikket olvastak fel az önkéntesek. Ha már így alakult, megérdemlik, hogy felelevenítsük korábbi munkásságukat.

Mire képes egy baleset? Tipikusan rombolásra, kiváltképp, ha a fejet, az agyat érinti. De mint tudjuk, az agy csodálatos, képes magát újraépíteni, kijavítani. Ilyenkor előfordulhat, hogy addig nem ismert, különleges képességei lesznek valakinek. Így történt ez a cikk alanyával, Andrással is. Köszönjük Dalmának ezt a meglehetősen érdekes cikket, mely a Meglepetés c. folyóiratban jelent meg.

Link a cikkhez: A halálból különleges képességgel tértem vissza


Nem citrom és egér

Az anyaság szép és magasztos dolog. De vajon mindenki így gondolja? Milyen mértékben meghatározott biokémiailag és milyen mértékben társadalmilag?

A Pszichológia 2020. évi augusztusi számában megjelent cikket, ahogy már megszokhattuk, Lőrincz Lili kedves tolmácsolásában olvashatjuk.

Link a cikkhez: Nem citrom és egér


Egytől tízig, Nemeshegyi Péter jezsuitával

Hogyan akar eljutni egy kisgyerek a Föld túlsó oldalára? Voltak-e kétségei? Mit szeret a japánokban? Melyik tantárgy volt a mumusa? Mi a hobbija? Mit vall a jezsuita létről? Mit szeretne századik születésnapjára? „Nem is olyan rossz foglalkozás a papság” Beszámoló Nemeshegyi Péter (1923-2020) jezsuita szerzetesről.

A Szív 2019. áprilisi számából mindezen kérdésekre rövid, de hiteles válaszokat kapunk. Köszönjük a kedves, törékeny hangú GcLuca felolvasását.

Link a cikkhez: Egytől tízig, Nemeshegyi Péter jezsuitával


Életünk lépőkövei

A cikkből Lackfi János író villant fel nehéz helyzeteket. Hogyan lehet ezeken túllépni, ezeket megoldani? Hogyan lehet látni a nehézséget és a jót? Hogyan lehet általa épülni? Hogyan is néznek ki ezek a bizonyos lépőkövek? Milyen az, amikor a megindító bizalom áttör minden nehézséget? Milyenek a soha meg nem hálálható tettek? Milyen az, amikor egy bók megacélozza az önbizalmat? Hogyan születik két teljesen idegen között megelőlegezett barátság? „Egy ember élete sok ember élete”, sommázza az ismert, nagyszerű író. Akinek mindez felkeltette a fantáziáját, bátran olvassa el a Képmásban megjelent cikket.

Köszönjük BPeter2003 remek, jól tagolt, értő felolvasását.

Link a cikkhez: Életünk lépőkövei


Gombás-tejszínes karaj tarhonyasalátával

A Meglepetésben közölt cikkben hagyományos elemekből készített újszerű főétel receptjét olvassa fel Nóra kedvesen és otthonosan. Nórától további receptet is találhatnak a Lapról Hangra oldalon.

Link a cikkhez: Gombás-tejszínes karaj tarhonyasalátával


Trianon hőse, gróf Apponyi Albert

A cikkből megismerkedhetünk az Apponyi-család történetével, Megtudhatjuk azt is, hogy hogyan fér össze magyarság és európaiság, megismerkedhetünk Apponyi politikai karrierjével, megtudhatjuk, hogy Jászberény büszke lehet rá, megismerhetjük fordulatos politikai pályáját. Tevékenysége jelentős nyomot hagyott a korabeli jogban. Megtudhatjuk továbbá, mit tett annak érdekében, hogy Magyarország kiszabaduljon abból a politikai karanténból, amelybe az első világháború utáni békediktátum szorította hazánkat. Végezetül: megismerhetjük családját, feleségét, fiát és lányát. A cikk a trianoni békediktátum százéves évfordulóján méltó emléket állít Apponyi grófnak.

Megjelent a Képmás című lapban, felolvassa BPeter2003.

Link a cikkhez: Trianon hőse, gróf Apponyi Albert


A tejsav, mint energiaforrás

Mi az izomláz? Köze van ehhez a tejsavnak? Hogyan növelhetjük az állóképességet? Hogyan működik az anyagcsere alacsony és magas terhelés esetén? Ha rá szeretnénk szánni magunkat a sportolásra, a cikkben rengeteg jó tanácsot olvashatunk.

A Vital Magazin 2020. májusi számában megjelent cikket Nóra felolvasásában ismerhetjük meg.

Link a cikkhez: A tejsav, mint energiaforrás


Hírek

A rovat a Chip Magazin 2020. évi 6. számában jelent meg: A Huawei sorsáról, Frissült az USB 4.0 szabvány, Jobb online ügyintézés a Telenornál, Késik a Windows 10 májusi frissítése, A PlayStation 5 szupergyors lesz

Felolvassa: Végvári Péter.

Link a cikkhez Hírek 6.

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány