Keresés
A menürendszer használatáról

Lapról hangra cikkajánló 2019. december 18.

2019.12.18 16:33

Kiskarácsony, zöld karácsony

Balázspiri Krisztina írása a Nők Lapja 2019. évi 46. számában jelent meg.

Klímacsúcsok itt, fogadalomtételek ott, sokakban felébred a felelősségérzet.

Egy laikus, környezetvédelem iránt érdeklődő újságíró szépirodalmi nyelvezetű zöld karácsonyi gondolatait Bajnok Bori kedves felolvasásában szívlelhetjük meg.

Ne lepődjünk meg, a cikk szándékosan kurtán ér véget, hogy gondolkodásra ösztönözzön minket is.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Kis-karacsony-zold-karacsony1

Büdös kölykök

V. Kulcsár Ildikó írása a Nők Lapja 2019. évi 46. számában jelent meg.

Ezek a büdös kölykök! Amíg az én kenyeremet eszed… Ismerősek az ilyen klisék, panelek, játszmák? A büdös kölyköktől, tiszteletreméltó szüleiktől és V. Kulcsár Ildikótól megtudhatjuk, hol is van az igazság. Bajnok Bori híven tolmácsolja a cikkben dúló feszültséget, igazán érdemes egy kis hideg zuhanyt vennünk. Itt a lelki megtisztulás, a számvetés, a megbékélés ideje, hogy ne karácsonykor pattanjanak ki ilyen feszültségek.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Budos-kolykok1

Zebracsont

Dragomán György - nagyszerű kortárs írónk – írt már sci-fit, életrajzi ihletésű regényt, olykor nosztalgiázik, máskor az elképzelhetetlen jövőbe repít, sokszor fájdalmasan komoly, máskor önnön kisgyermek bőrébe bújva éli át vagy alkotja meg élményeit. Világa egyszerre érthető és érthetetlen, evilági és valószerűtlen. Ebben a sokféleségben egy valami állandó: a szíve.

Most egy kisgyermek végeláthatatlan mondatkígyóit eregeti, kanyarítja úgy, mint a Fehér királyban. Hogyan lesz egy szomorú kisfiú egyetlen pillanat alatt felnőtté, hogyan használná a korábban öncélú játékot valami egészen másra a lehető legmegfelelőbb eszközként, hogyan olvad össze valóság és képzelet, tényleges helyzet és fájdalmas óhaj?

Bajnok Bori átérző tolmácsolásában meghallgatva ezt a nagyszerű novellát, szem nem marad szárazon.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Zebracsont1

Náthás dilemmák

A Képmás 2018. decemberi számában megjelent cikk nem is lehet aktuálisabb, mint most!

Szeretnénk elkerülni a náthát vagy minél gyorsabban kigyógyulni belőle? Hát persze!

Lapozzuk fel – ha csak képletesen is – ezt a cikket, melynek tolmácsolásában Takica lesz segítségünkre, simogató, értelmező felolvasása nemcsak nyugalmat áraszt, hanem kedvet is csinál a bekuckózáshoz. Közben azért figyeljünk arra, milyen tévhiteket oszlatnak el a dokik!

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Nathas-dilemmak

A Mikulás nem fér a bőrébe!

Dörmögő hangú Dr. Nagy Sándornak hívják? Ki tudja!

Annyi Vakok Világa cikket kaptak a Lapról Hangra olvasói, hogy győzzék csak elolvasni, ehhez még regisztráció sem szükséges!

Alig lát, de teljes életre törekszik

Nemes-Nagy Tünde formálni szeretné a látó társadalmat. Akik Tündét ismerik, meg sem lepődnek, mennyi szeretet, energia, kedvesség van benne. Ez a Képmásban megjelent interjún is érződik, köszönjük a felolvasást Takicának.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Alig-lat-de-teljes-eletre-torekszik

 

Az oszmán erődváros

A Rubicon 2019. évi 11. számában megjelent cikket Takica tolmácsolja, a történelem iránt érdeklődők egy magas színvonalú, részletgazdag ismeretterjesztő munkát olvashatnak.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Az-oszman-erodvaros

 

Amikor boldog vagy – 57. - Őt akarom látni

Hornai Gábor nemcsak kiváló felolvasásairól, hanem mérhetetlen munkabírásáról is ismert a Lapról Hangra és a Bodor Tibor Hangoskönyvtár olvasói körében. Az „Amikor boldog vagy” című, Schäffer Erzsébet által írt novellasorozatban most valahová a tizenkilencedik század végére, huszadik század elejére röppent vissza minket. A szerelem örök, a többit pedig a remek írónő tollából tudhatjuk meg.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Amikor-boldog-vagy-57-Ot-akarom-latni

 

Amerika a 60-as években

Az IPM 2019. évi 4. számában megjelent cikk alapján is tudható, hogy a hidegháború igen forró pillanatokat okozott az akkori világ vezetőinek. Ez a vészterhes, mégis izgalmas és dicsőséges időszak az űrben is ott kívánta hagyni lenyomatát. Mint utólag tudjuk, az űrverseny is szerepet játszott abban, hogy a hidegháború nem fajult valódivá.

Az ilyen, érdekesebbnél érdekesebb cikkek tolmácsolásában Zdani nyújt nekünk segítséget, köszönet érte.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Amerika-a-60-as-evekben-URVERSENY

 

Igaz vagy hazugság?

A Chip Magazin 2019. évi júliusi számában megjelent cikkből megtudhatjuk, hogy a nagy tech-cégek, akaratuk ellenére, hogyan befolyásolják, viszik félre az átalakuló tömegtájékoztatást. Mi álhír, mi valódi? Hogyan hibáznak a közösségi oldalak, videószolgáltatások mögött dolgozó algoritmusok, mesterséges intelligenciák? Ezek milyen mértékben befolyásolják az emberek véleményét? Köszönjük a felolvasást Schütz Dávidnak.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Igaz-vagy-hazugsag

 

Biztonságban extra vírusirtó nélkül?

A Chip Magazin 2019. júliusi számában szakértők járják körül a témát. Bár azóta hidegre fordult az idő, a cikk aktuálisabb, mint valaha. Vajon kell-e aggódnunk a karácsonyfa alatt lapuló eszköz it-biztonságát illetően?

A cikket Schütz Dávid felolvasásában hallgathatjuk meg.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Biztonsagban-extra-virusito-nelkul

 

Jó olvasást kíván az ajánló összeállítója:

Dr. Simon Gergely önkéntes

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány