Keresés
A menürendszer használatáról

Lapról Hangra cikkajánló - Karácsonyi különkiadás

2020.12.17 18:41

2020. december

Közeledik a karácsony. Reméljük, a hó betakarja a városokat, ezzel együtt a mi életünk is lelassul kissé. Ha eltelítődnénk a fenyőfa, a kalács vagy a sokféle egyéb karácsonyi étel illatával, ha lágyan körülvesz minket a szeretet halk csilingelése vagy a szomorúság mindent beborító leple, gondoljunk arra, hogy önkéntes felolvasóink ugyanolyan szeretettel és lelkesedéssel látnak el minket információval, mint a járvány egész eddigi időszaka alatt, legyen szó tavaszról, nyárról vagy őszről. Legyünk biztosak abban, hogy erőfeszítéseiket a szeretet, a lelkesedés, a segíteni akarás vezérli.
Kuckózzunk be, takarózzunk be egy puha pléddel, és élvezzük az általuk felolvasott cikkeket. Merítsünk belőlük erőt lelki szükségleteink szerint.
Boldog karácsonyt!

Mi az igazság?

Interjú Osztovits Andrással, a Kúria bírájával

Milyen egy nagycsaládos bíró élete? Milyen ajándékot adott neki a zene? Mitől lesz jó egy bíró? Milyen társadalmi életük van? Hogyan hatott ránk az Európai Unióhoz való csatlakozás? Milyenek az új eljárási törvények? Hogyan karolja fel Magyarország Bosznia-Hercegovina európai uniós csatlakozását a bírókon keresztül?

Megannyi kérdés, amelyre a Szív 2019. áprilisi számában megjelent cikkből választ kaphatunk. Köszönjük GcLuca felolvasását.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Mi-az-igazsag-1-resz


 

Üvegfal

Bajnok Bori ismét elhozta nekünk a Nők Lapjából Dobrai Sarolta folytatásokban íródó regényét, az Üvegfal-sorozatot, és amint arról már meggyőződhettünk, igen jó érzékenységgel tolmácsolja a még olvasáskor is felkavaró történetet, mely akár maga a valóság, akár nem, bárkivel megtörténhet. Alább a 11. rész linkjét adjuk közre

Bori, köszönjük, várjuk a folytatást.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Uvegfal-11-Lena


 

Mikorra várható az önműködő gépkocsik tömeges bevezetése?

Egyelőre még ne kérjünk ilyet karácsonyra!

A cikkben szó van többek között az emberi tényezőről, mint hátrányról, az önvezetési funkciók jelenlegi állásáról, előnyeiről és hátrányairól, a sikerek mellett a kudarcokról is. A cikk ismerteti, hogy ezek az autók milyen érzékelőkkel pásztázzák a környezetüket, Szóba kerülnek a különböző vezető márkák: Tesla, Uber, Google, a VolksWagen és a Ford tervei, stb., kiváló, közérthető összefoglalásban taglalja a jelent és a közeljövőt. A jogi, etikai és szabályozási kérdések sem maradnak ki belőle.

Megjelent a Harmadik Évezred 2020. évi 12. számában, köszönjük Markdo felolvasását.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Mikorra-varhato-az-onmukodo-gepkocsik-tomeges-bevezetese


 

Velence

Ha már a járvány miatt nem utazhatunk, tegyük ezt virtuálisan, újság segítségével annál is inkább, hogy Üvegfal sorozatunk is ezt tette, csak másképpen, más szemszögből.

Velence méltán megérdemli, hogy része legyen ennek a sorozatnak. A cikk segítségével bepillantást nyerhetünk a város történelmébe, megnézhetjük nevezetes épületeit, sőt, a végén a habzóborral is közelebbi barátságot köthetünk.

Megjelent A Bookazine – Füles kiadványban a Százegy csoda – A világ legszebb városai c. sorozatban. A sorozat számos további városról: Nizzáról, Moszkváról, Pekingről, Honoluluról stb. is tartalmaz ugyanilyen remek kis cikkeket. Köszönjük Markdo felolvasását.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Velence


Miért sírunk?

A cikk közérthetően, de tudományos igényességgel vizsgálja a kérdést. Alátámasztja azt a közvélekedést is, miszerint a hölgyek többet sírnak, mint az urak, és erre magyarázatot is ad. Azonban főleg a szomorúság okozta sírással foglalkozik, az örömből fakadóval már nem. Én mégis azt kívánom, hogy ha sírni támadna kedvünk, azt az örömtől, meghatottságtól tegyük.

A cikk megjelent a Harmadik Évezredben, felolvassa Markdo.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Miert-sirunk


Az öntudatos, kompetens csecsemő

A HVG Extra Pszichológia hasábjain megjelent cikkben sok, jól használható tippet kaphatunk a kisbabákkal való bánásmódról, nevelésükről. Hogyan gyakorolnak? Miért ne kapjuk ölbe őket akaratuk ellenére? Hogyan értelmezzük egy kisbaba emberi méltóságát? Többek között ilyen kérdésekre kaphatunk választ a cikkből.

A cikket Hargitavillo tolmácsolásában hallgathatjuk meg.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Az-ontudatos-kompetens-csecsemo


 

Teljesítménynövelés: Határ a csillagos ég?

A cikk megjelent a Nők Lapja 2020. évi 29. számában.

Mit javasol a dietetikus? A táplálkozási tanácsadó javaslatai hol teljesen nyilvánvalóak, hol elgondolkodtatóak. De mi a helyzet az illegális teljesítményfokozó szerekkel (dopping)? Mire figyeljen egy élsportoló? Lehet elkövetni doppingvétséget ártatlannak tűnő szerekkel vagy gyógyszerekkel? Miben és hogyan tud segíteni a sportpszichológus?

Mind ezekre a kérdésekre kielégítő választ kaphat egy élsportoló vagy egy érdeklődő. Köszönjük Réka kedves, tagolt felolvasását.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Teljesitmenynoveles-hatar-a-csillagos-eg


 

A tövises tarlóktól a hangoskönyvekig

Lak Istvánnal Árvai Mária beszélget. A cikk a Vakok Világa 2018. júliusi számában jelent meg.

Csupa-csupa ismerős! Lak Pista bácsi, hisz sokan így ismerjük, a maga nyugodt, derűs modorával és hangjával most is lelki szemeim előtt van, mintha önfeledten beszélgetnénk egy pohárka bor mellett. De nemcsak ő és nemcsak a téma érdekes, hanem a „Feltöltő: VV” megjegyzés mögött megbúvó ismerős hang, Forgács Sára hangja, aki rengeteg jobbnál jobb hangoskönyvvel örvendeztetett meg minket, most pedig a Lapról Hangra olvasóközönsége is megismerheti nagyszerű felolvasását.

Reméljük, van még idő ezt a könyvet akár karácsonyra is megvásárolni. De ha nincs, akkor is jó lehet későbbi örömszerzésre: névnapra, születésnapra.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/-A-tovises-tarloktol-a-hangoskonyvekig-Beszelgetes-Lak-Istvannal


 

Pueblo indiánok nyomában

A Földgömb 2016. szeptemberi számában megjelent cikk végre valódi betekintést enged a pueblo indiánok életébe, leleplezve a tévhiteket, amelyek őket övezték. Itt is felmerül a konfliktus: ősi módon élni vagy otthagyni az ősi életformát… A szegény életforma és a kaszinóműködtetés furcsa ellentmondásban feszül egymással. Sajnos a nyomor mindenütt nyomor, a kirekesztettség mindenütt kirekesztettség, de talán van remény az átalakulásra.

Köszönjük Porubszki Dóra felolvasását.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Pueblo-indianok-nyomaban


 

Hogyan lehet csökkenteni a hulladékot?

Ahogy ma jöttem hazafelé, a gyógyszertár közelében egy anyuka a kislányával rengeteg kupakot öntött a kupakgyűjtő edénybe. Jól csinálják?

Határozottan úgy gondolom, hogy NEM! Az a kétszatyornyi kupak, amit a gyűjtőedénybe öntöttek, legalább száz üveg ásványvíz vagy üdítő kupakmennyisége volt. De hová lett a műanyagpalack? Mert térfogatában az a több és nagyobb hulladék. Egy egész kisteherautónyi ásványvíz vagy üdítő, miközben ihatnának csapvizet, főzhetnének teát stb.

A Vital Magazin 2020. évi májusi számában jelent meg ez a cikk, de a kérdés nem is lehet aktuálisabb, mint most! Jön a karácsony, vele a sok ajándék, csomagolóanyag, doboz, és máris zsák számra áll a hulladék. Vajon lehet ezt másképpen csinálni?

Igen! Ebből a cikkből rengeteg, teljesen magától értetődő tippet kapunk arra, hogyan csökkenthetjük keletkező hulladékunk mennyiségét. Kár, hogy elfelejtették megírni: ásványvíz helyett igyunk csapvizet, szénsavas vízre meg van szódagép!

Köszönjük Nóra felolvasását.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Hogyan-lehet-csokkenteni-a-hulladekot

 

 

Az összeállítást készítette: Dr. Simon Gergely önkéntes

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány