Keresés
A menürendszer használatáról

Lapról Hangra - Nyári cikkajánló

2024.07.05 11:42

Kedves Olvasóink!

A kissé viharos, ám meleg és szeles nyár közepén is számos cikk érkezett hozzánk önkéntes felolvasóinktól. A június és július hónap túlnyomórészt a Rubicon kiadvány cikkeit hozta el nekünk, de színesíti és bővíti a választékot néhány, a Gyereklélek kiadványból felolvasott mese is, valamint a Fülbevaló, az Egész-séker és a Szemezgető is tartogat néhány érdekességet és számos jó tanácsot a meleg nyári napokra. Érdemes tehát böngészni a mostanában feltöltött kiadványokat is. A nyár első hónapjában és a tavasszal felolvasott cikkekből pedig megérkezett soron következő cikkajánlónk, fogadják szeretettel!

1. Mi a kapcsolat a jóga és a meditáció között?

A sokak által kedvelt mozgásforma, a jóga szó jelentése egyes fordítások szerint Iga, más értelmezés szerint egyesülés, a tibetiek pedig nem mást, mint valódi természetünk felfedezését értik ezalatt. Miért több a jóga, mint testedzés? Miképp függ össze a testmozgás a mentális gyakorlatokkal? Miért eredményesebb a béke elérése a mozdulatok végzése közbeni légzésgyakorlással, valamint a koncentrációval és összpontosítással?

Az IPM pszichológia magazin cikkét olvasva valamennyi kérdésre választ kapunk, miközben megismerkedhetünk a jóga - védikus tanítások szerinti - négy alaptípusával.

Köszönet a felolvasásért, Julia09!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Mi-a-kapcsolat-a-joga-es-a-meditacio-kozott

 

2. Két világ között

Ma már kevés olyan érintetlen terület létezik a világon, mint a Javari völgy, ahol mintegy hatezer bennszülött él. A National Geographic cikkének szerzője az Amazóniai őserdő mélyén járva a Kanamarí törzs tagjainak életébe, mindennapjaiba nyújtott betekintést.

Köszönjük a felolvasást, Zita91!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Ket-vilag-kozott

 

3. Életrevaló hiénák

„A szánni való gyávaság és a szélsőséges vadállatiság különös elegyei.” – írta róluk annak idején Theodore Roosevelt.

A National Geographic foglalkozott a hiénák bemutatásával, egy híres fotós, Jen Guyton pedig infravörös kamerával rögzítette a hiénák éjszakai életét, hogy a viselkedésüket megfigyelve érzékeltethesse a rosszhírű állatok bonyolult és összetett hierarchiáját. Kay Holekamp biológus pedig évek óta azon dolgozik az általa elindított hiénaprojekt keretében, hogy mind jobban és jobban ráláthassunk az életükre, így javítva kicsit a renoméjukon. Egy biztos: minél többet tudunk meg róluk, annál inkább szükséges elgondolkodnunk azon, valójában kik is uralják a vadont, és hogy tényleg ellenszenves, gonosz, ostoba állatokról van-e szó, vagy inkább okos, kitűnően alkalmazkodó vadonélőkről, akik társas viszonyaikat illetően a főemlősökhöz foghatóan fejlettek.

Köszönet a szép és igényes felolvasásért, Rekocs20!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Eletrevalo-hienak

 

4. Autoimmun emberiség

A Természetgyógyász magazin cikkében a szerző párhuzamot von az autoimmun betegség és az emberiség önpusztító magatartása között, döbbenetes hasonlóságot találva a szervezetünket és az emberi civilizáció önvédelmét figyelve.

Köszönjük a felolvasást, Ginko!

További részletek a cikkben, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Autoimmun-emberiseg

 

5. Mit tanulhatunk a tömegfolyamatokból?

A különbözőség, a másság felismerése mindig gyorsabb és erősebb hatású, mint az azonosság felismerése. Ezért bonyolultabb annak felismerése, hogy mik vagyunk, mint rájönnünk arra, hogy mik nem vagyunk - írja a cikk. Melyek a tömegfolyamatok jellemzői és miképp alakulnak ki? Mi táplálja őket? Miért válunk szinte kontrollvesztett gyermekekké, ha hatnak ránk bizonyos tömegfolyamatok? Hogyan kerül tömegfolyamatok hatása alá terapeuta és páciense?

A cikkből minden kiderül!

Köszönet a felolvasásért, Ginko!

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Mit-tanulhatunk-a-tomegfolyamatokbol

 

6. Mussolini kivégzése

"Hét évvel ezelőtt még egy érdekes ember voltam. Most szinte egy hulla vagyok, nincs több erőm harcolni. Még dolgozom, és próbálkozom, de tudom, hogy ez már csak egy színjáték."

A Rubicon cikkét olvasva pontosan megtudhatjuk, milyen út vezetett a fenti mondatok megfogalmazója, Benito Mussolini hatalomra jutásától egészen a kivégzéséig, miképp próbált elmenekülni a felelősségvállalás elől, és hogy mindezt kinek a társaságában tette.

Köszönjük a szép felolvasást, Enystine!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Mussolini-kivegzese

 

7. Mese a kisfiúról, aki valójában varázsló volt

A Gyereklélek kiadvány megmosolyogtató meséjében egy kisfiú bőrébe bújt varázsló kalandjaiba nyerhetünk betekintést: az elbeszélő elmondja nekünk, hogy a varázslópalánta miért lett kisfiú, aztán egy kicsi legyecske, majd az utcán ottfelejtett szemét, és egy tégladarab, vagy épp az, amihez csak kedve volt. Aztán inkább már nem volt kedve. Hogy ezek után mégis mi lesz a sorsa, az a mese végén kiderül.

Köszönjük a felolvasást, Enystine!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Mese-a-kisfiurol-aki-valojaban-varazslo-volt

 

8. Száz év krónikája - száz éves a debreceni villamosközlekedés

Igaz, az Indóház erről nem mostanában emlékezett meg, minden esetre érdemes végighallgatni a cikket a fiatalember tolmácsolásában, közben pedig megismerkedhetünk az idő során kialakított utasszállítási módozatokkal.

Köszönjük a lendületes és élvezetes felolvasást, Pocok!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Szaz-ev-kronikaja-Szaz-eves-a-debreceni-villamoskozlekedes

 

9. Tilos a csók, tilos a szerelem?

A Rubicon egyperces rovatában megtudhatjuk, hogy a Balázs Pali népszerű slágerében megénekelt vonzalom kifejezési módja és a szerelem bizony nem volt mindig megengedett: olykor az államhatalom megpróbálta betiltani, örüljünk tehát, hogy a járványok idején ugyanez Európában senkinek nem jutott eszébe. A cikkben olvashatunk a csók eredetéről, illetve a tisztelet, valamint a szerelem kifejezési módjának változásairól, jelentéséről.

Köszönet a felolvasásért, Enystine!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Tilos-a-csok-tilos-a-szerelem

 

10. The wonderful frog

A Gyereklélek kiadványban ezúttal angolul hallgathatunk meg egy igen népszerű és ismert magyar népmesét nagyszerű dramatizálással.

Köszönjük a minőségi előadást, Enystine!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/The-wonderful-frog

 

11. Koreai arcápolási rutin - 1. rész

Reggel álmosan botorkálunk ki elvégezni a szokásos dolgainkat, hidegvízzel gyorsan arcot mosunk, valami arctisztítóval megsikáljuk, krém vagy smink, aztán irány dolgozni. Arcbőrünk pedig eközben lassan elfárad, megöregszik. Nem így a koreaiak!

A Fülbevaló kiadványban a cikk írója elárulja a koreai nők szép és ránctalan arcbőrének titkát.

Köszönjük a feltöltést, Vakegy, a felolvasásért pedig Lipcsák Évát illeti köszönet!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/005-Koreai-arcapolasi-rutin-1-resz

 

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány