Keresés
A menürendszer használatáról

Novemberi cikkajánló

2022.12.02 10:03

Kedves Olvasóink!

A ködös, szürke november nem szegte önkéntes felolvasóink kedvét: a korábbi lelkesedéssel olvasnak fel érdekesebbnél érdekesebb, tartalmas és hasznos cikkeket, kiváltképp Barbaramatrai nevű felhasználónk, aki előszeretettel választja a HVG Extra Pszichológia, valamint a Nők lapja cikkeit. A novemberben felolvasott cikkek között akadnak olvasmányos történelmi témájú hanganyagok a Rubiconból, egészségügyi jó tanácsok a Patika magazin kiadványából, és érdekes interjúk is, többek között a Forbes magazin kínálatából. Fogadják szeretettel a novemberben beérkezett cikkekből összeállított cikkajánlónkat!
 

1. Hol élnek a világ legboldogabb gyerekei?

Valószínűleg mindannyian hallottunk már arról, hogy a skandináv országok rendre jól teljesítenek abban a tekintetben, hogy hol a legboldogabbak és legkiegyensúlyozottabbak az emberek. Milyen tényezők alapján készülnek ezek a vizsgálatok és listák? Vajon fel lehet mérni egy egész ország gyermekeinek az állapotát? Ha igen, milyen eszközökkel?

Köszönjük a felolvasást, Barbaramatrai!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Hol-elnek-a-vilag-legboldogabb-gyerekei

 

2. Trollok harca

Kikből lesznek internetes trollok? Miért okoz nekik örömet a veszekedés generálása, az érzelmek felkorbácsolása? Ismerjük meg az igazság bajnokait, a magyar nyelvészet avatatlan doktorait, és a mondanivaló nélküli exhibicionisták táborát! Kifejezetten hasznos, ha gyakran böngésszük egy-egy poszt alatt a kommenteket: tanulmányozásukkal talán tudatosabban bánhatunk velük.

Köszönjük a felolvasást, Barbaramatrai!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Trollok-harca

 

3. Itt mindenki paraszt

"Ha ipari terméket akarsz előállítani, akkor kell nőni, de ha konzervatívat, akkor nem szabad, mert elveszik a lelke és a minősége is."

A fentiek Ficsor Árpád szavai, róla, és az általa működtetett biogazdaságról szól ez a cikk. Mi motiválja? Hogyan varázsolt gazdag termőföldet az egykori szántótelepből, ahol a vegyszeres művelés miatt tizenhat évvel ezelőtt talajélet sem volt? Csodálatos, ahogy a természet megújulni képes: ezt és sok mást is megállapíthatunk a cikkből, ha figyelmesen hallgatjuk.

Köszönet a felolvasásért, Lilla!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Itt-mindenki-paraszt

 

4. Ha mi nem lépünk, akkor más se lép

Ebben a cikkben a Közélet Iskolája Alapítványt ismerhetjük meg, ami a hajléktalanokat és lakásszegénységben élőket támogató, A város mindenkié csoportból nőtte ki magát.

Köszönjük a felolvasást, Lilla!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Ha-mi-nem-lepunk-akkor-mas-se-lep

 

5. Összeroppant vagy megerősít a krízis?

A rugalmas megküzdés képessége mindannyiunk számára különösen hasznos lehet, főképp, ha visszatekintünk az elmúlt két évre, amikor egymást érték a rossz hírek, és azok az események, amelyekhez - tetszik vagy sem - alkalmazkodnunk kellett. Ismerkedjünk meg a rezilienciával!

Köszönjük a felolvasást, Zsenília!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Osszeroppant-vagy-megerosit-a-krizis

 

6. Fáj a térdem, mit tegyek?

Térdünk egy nagyon bonyolult, érzékeny szerkezet: egy életen át kell viselnie ütődéseket és egyéb behatásokat, a térdízület tehát törékennyé válhat és fájdalmat okozhat. Mitől keletkeznek ezek a fájdalmak? Mit tehetünk ellenük? Milyen mozgásformák rendszeres gyakorlásával enyhíthetünk ezeken?

Köszönet a felolvasásért, MillichLilla64!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Faj-a-terdem-mit-tegyek

 

7. A gyógyító zene

Minden sejtünk a saját frekvenciáján rezeg, így tehát megállapítható, hogy mindenkinek eltérő, speciálisan összetett, harmonikus frekvenciája van, ami épp úgy egyedi, mint az ujjlenyomat. Egészséges állapotunkban a frekvenciaminta állandó, de egy betegség vagy helytelen működés felborítja a szervezetünk harmóniáját, ez pedig abnormális rezonáns frekvenciát hoz létre.

Tényleg igaz lehet az a megállapítás, hogy a zene gyógyító hatást gyakorol a szervezetre? Miképp mutatható ez ki? Milyen kutatások igazolták? Hogyan működik a zeneterápia? A cikkből kiderül.

Köszönet a felolvasásért, Zsenília!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-gyogyito-Zene-I

 

8. Titkos tanok térhódítása

Miért fogékonyak sokan az ezoterikus tanokra? A pszichológia talán egyik legérdekesebb kérdése, hogy az emberek miben hisznek és mit fogadnak el valódi igazságként. Kutatások során bizonyossá vált, hogy rengeteg hamis elképzelésünk van a világról: hajlamosak vagyunk olyasmit is igazságként elhinni, amire semmiféle bizonyítékunk nincs. Mára kiderült, hogy - a korábbi megállapításokkal ellentétben - nagyonis hasznos, ha illúziókkal élünk a világgal és saját magunkkal kapcsolatban is.

Az izgalmas és elgondolkodtató részleteket a cikkben megtalálja.

Köszönjük a felolvasást, nagyemese95!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Titkos-tanok-terhoditasa

 

9. II. Mária

Az 1689 és 1694 között társuralkodóként jegyzett II. Mária méltatlanul merült csaknem feledésbe: mindössze egy olyan életrajza van, ahol csak az ő neve szerepel, noha a dicsőséges forradalom is hozzá kötődik. Milyen nevelésben részesült egyetlen életben maradt húgával együtt? Hogyan alakult meglehetősen nehezen induló házassága? Hogyan került sor végül közös koronázásra? Mik voltak a dicsőséges forradalom következményei? Ismerjük meg jobban III. Vilmos melegszívű, józan és szép feleségét, akit a hollandok végül nagyon megszerettek.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

A kétrészes cikk első része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/II-Maria

a második része pedig itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/II-Maria-2-resz

 

10. Meditáció a kiegyensúlyozott hétköznapokért

A cikk írója szerint a meditáció egy olyan hétköznapi tevékenység, mint a biciklizés vagy a billentyűzeten való gépelés. Nos, töredelmesen bevallom, ezt én teljességgel elképzelhetetlennek tartom. Pedig csak el kell kezdeni, rendszeresen gyakorolni, eközben azt tudatosítva magunkban, mit nyerhetünk a meditáció által. Tulajdonképpen mi a meditáció? Milyen technikák segítségével tanulhatjuk meg érzékelni a jelent anélkül, hogy gondolatainkat a jövőre irányítanánk, vagy a múlt felé tekintenénk? Hogyan gyakorolhatjuk a meditációval az önismeretet? A cikkben minden kérdésünkre választ kapunk.

Köszönjük a felolvasást, Setyelany!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Meditacio-a-kiegyensulyozott-hetkoznapokert

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány