Keresés
A menürendszer használatáról

Áprilisi cikkajánló

2022.04.28 13:40

Kedves Olvasóink!

Az utóbbi időben, önkéntes felolvasóink szorgos munkájának köszönhetően, számos recept, tudományos és érdekes cikk került felolvasásra a Lapról hangra oldalon. Valamennyit ajánlom figyelmükbe, emellett pedig fogadják szeretettel áprilisi cikkajánlónkat!

 

1. A karcagi Zádor-híd

A National Geographic cikkének felolvasója pontos és részletes képleírásokkal szemlélteti a hidat és környezetét, élvezetesebbé téve ezzel a hanganyag hallgatását. A cikk írója pedig megszólaltat egy néprajzkutatót is, aki megismertet bennünket számos, a ma már műemléknek számító hídhoz kötődő történettel. Köszönjük a felolvasást, Katalin!

A cikk itt érhető el: A karcagi Zádor-híd


2. Iszapkémény a Balatonban

A Nyugati-övcsatorna létrehozásának ötlete 1903-ban született meg, de vajon mi szükség volt rá? A Sió csatorna kistestvérének is nevezett csatornából iszapos, hordalékkal teli víz ömlik a Balatonba, érdekes látványt nyújtva ezzel az arra járók számára. Köszönjük a felolvasást, Kovacslukacs!

A cikk itt érhető el: Iszapkémény a Balatonban


3. Miért van szüksége a világnak vírusokra?

Ha manapság vírusokról esik szó, elborzadunk, vagy már elegünk van, és hallani sem szeretnénk róluk. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy nem csupán patogén, hanem semleges, és az immunrendszer működését stimuláló vírusok is léteznek, amelyek nagyon is a hasznunkra lehetnek. Ismerjük meg őket közelebbről! Köszönet a felolvasásért, OrionX!

A cikk itt érhető el: Miért van szüksége a világnak a vírusokra?


4. Kinek a kertje zöldebb?

A cikk írója interjút készített néhány külföldön élő magyarral, akik a legkülönbözőbb országok előnyeiről és hátrányairól számolnak be, és arról, hogyan élik meg azokat. Ezen kívül beszélnek arról is, mi az, amit importálnának. Érdemes meghallgatni a cikket, mert így talán közel sem láthatóak majd annyira rossznak az itthoni adottságok. Köszönet a felolvasásért, Rozogahaz!

A cikk itt érhető el: Kinek a kertje zöldebb?


5. A hipnotikus agy (Szendi Gábor)

A hipnózisról két szélsőséges vélekedés ismert: az egyik az ember csodálatos képességének kibontakozása a misztikum ködéből, a másik pedig a szélhámosság diadalútja. Mégis hol és mikor kezdődött a hipnózis története? Milyen események táplálták? Hogyan vált üldözötté a hipnózist gyakorló orvos?

Köszönjük az érdekes cikk felolvasását, Csopety!

A cikk itt érhető el: A Hipnotikus agy


6. Casa Nostra

Ebben a cikkben betekintést nyerhetünk Csiszár Jenő, az olasz főkonzul tevékenységeibe, megválasztásának körülményeibe és a Comói-tó partján elhelyezkedő bérelt ingatlan kiválasztásának történetébe. Köszönet a felolvasásért, Gadorikrisztina!

A cikk itt érhető el: Casa Nostra


7. Saját ügyeink - Ökotudat

Az üveg újra felhasználásának története a Római korig nyúlik vissza, noha akkoriban a nyersanyag hiánya miatti megfontolásból dolgozták ki ennek menetét. Ebben a rövid cikkben megismerhetjük az üvegkészítés és -újrahasznosítás folyamatát. Köszönet a felolvasásért, Kovacslukacs!

A cikk itt érhető el: Ökotudat


8. Plogging

Érdekes és rendkívül hasznos mozgásfajtát mutat be a cikk írója, aki saját, ezzel kapcsolatos szokásait is elmeséli. A plogging, vagyis a modern vadászó-gyűjtögető környezetvédők sportja (kapd fel és vidd) svéd eredetű kifejezés, és a futás, gyaloglás vagy egyéb természetben történő mozgás közbeni eldobált szemét összeszedését jelenti. Azon felül, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy önmagunkért is tesszük, okosan döntünk, ha gyermekeinket is bevonjuk, így a jövő generációja egy élhetőbb világot kaphat. Ha elolvassa ezt a cikket, többek között rendkívül sok hasznos tippet és néhány elkeserítő adatot is megtudhat.

Köszönjük a felolvasást, Rozogahaz!

A cikk itt érhető el: Plogging


9. Túlvilági átjárók

„Nem vagyok babonás.” hangzik el tőlünk bizonyos helyzetekben, de ha egy fekete macskát látunk, vagy ha lefekvés előtt fésülködnénk, azért jól meggondoljuk. Valószínűleg mindannyian találkoztunk már néhány, a tükrökkel kapcsolatos hiedelemmel és babonával is. Jelen cikkben számos rémtörténetet hallhatunk sok olyan hagyomány és babona mellett, amiről talán még nem tudunk. Nem vagyok babonás, de a hálószobámban azért nem lesz tükör! Köszönet a felolvasásért, OrionX!

A cikk itt érhető el: Túlvilági átjárók


10. Paks II. halott

A HVG cikke az energiapiac helyzetét elemzi a háborús helyzet tükrében. Az energiahordozók ára magas, az egész világ felbolydult. Akad, aki azt mondja, a Paks projektnek befellegzett. A részleteket a cikkben találja! Köszönet a felolvasásért, Zadorikrisztina.

A cikk itt érhető el: Paks II. halott


 

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány