Keresés
A menürendszer használatáról

Bemutatkozás

Az oldal célja

A látássérült, tehát vak vagy gyengénlátó emberek életében is egyre nagyobb szerepet játszik az informatika. A speciális képernyőolvasó vagy képernyőnagyító szoftverek segítségével ma már a látássérült emberek is tudják használni a számítógépet, tudnak szöveget szerkeszteni, böngészni az interneten, e-maileket írni és olvasni. El tudják olvasni a legnépszerűbb híroldalakat és tematikus oldalakat, illetve a nyomtatásban is megjelenő újságok internetes változatát.

Továbbra is hátrányt szenvednek azonban a kizárólag nyomtatásban megjelenő újságok vonatkozásában, amelyek nem érhetőek el az interneten, elektronikus úton. Ma is számtalan ilyen újság létezik még, gazdasági hetilapok, női lapok, ifjúsági lapok, szakmai lapok sokasága, amelyeket a látássérült emberek egyáltalán nem érhetnek el. Ez jelentősen beszűkíti tájékozódási lehetőségeiket gazdasági, pénzügyi, szakmai oldalról csakúgy, mint a kikapcsolódás terén.

A látó emberek körében pedig sokan vannak, akik szívesen segítenének látássérült embertársaikon, de ma még nem tudják, pontosan hogyan tehetnék ezt meg.

A két oldal összekapcsolására hoztuk létre a Lapról hangra című honlapot. Ma már egyre többen rendelkeznek otthon számítógéppel, illetve internet-kapcsolattal is ellátott okostelefonnal. Ezek segítségével gyorsan és egyszerűen rögzíthető egy-egy újságcikk saját felolvasása, majd a felvételt a honlapon keresztül azonnal megoszthatja a látássérült emberek közösségével.

Szerzői jogok

Az 1999. évi LXXVI. törvény (szerzői jogi törvény) 41.§ (1) bekezdése alapján a törvény a fogyatékos személyek igényeinek kielégítését szolgáló kiadványok esetén szabad felhasználást enged a többszörözés és terjesztés tekintetében. A látássérült személyek részére előállítandó bármilyen művel kapcsolatban szerzői engedélyt kérni nem szükséges és jogdíjat fizetni sem kell, amennyiben:
a.) a kiadás nem üzletszerű, és
b.) kizárólag a fogyatékos személyek igényeinek kielégítését szolgálja, és
c.) kizárólag a célnak megfelelő módon valósul meg.

A Lapról hangra honlap kizárólag regisztráció után használható. A regisztráció során megkülönböztetjük a látó és látássérült felhasználókat. A látássérültként regisztráló felhasználóknak a felolvasott újságcikkekhez való hozzáférés előtt az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány felé igazolniuk kell a látássérültségük tényét.

A felolvasott újságcikkekhez tehát kizárólag igazoltan látássérült magánszemélyek férhetnek hozzá. Ahhoz, hogy a felolvasott újságcikkeket számukra továbbadjuk, sem külön kiadói engedély, sem jogdíj fizetése nem szükséges.

Moderáció

A feltöltött felolvasások csak előzetes moderáció után lesznek elérhetőek a látássérült felhasználók számára.

A készítők fenntartják a jogot, hogy indoklás és értesítés nélkül töröljenek bármilyen feltöltött anyagot.

Előzetesen azonban semmilyen, a médiapiacon egyébként legális témát nem zárunk ki. Így például a politikai témájú cikkeknek igény szerint természetesen teret adunk - a gyülöletkeltésnek és a szélsőséges véleményeknek azonban nem.

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány