Keresés
A menürendszer használatáról

Októberi cikkajánló

2022.11.11 14:07

Kedves Olvasóink!

Ősz derekán sokan döntöttek úgy, hogy önkéntes felolvasóként gazdagítják a Lapról hangra oldal kínálatát. Októberbe fordulva számos új hang jelent meg, és nem kevés új cikk került felolvasásra, ezekből a cikkekből válogatva pedig elkészítettük a már szokásosnak számító cikkajánlónkat, fogadják szeretettel!

 

1. Soha nem elég az ölelés! - Pendula óvoda

Miért csak előjegyzéssel lehet bejutni a Világszép Alapítvány Pendula óvodájába? Miféle szemlélet vagy pedagógiai módszer teszi az intézményt ennyire sikeressé? A válasz nem is olyan bonyolult: nagyobb nyitottság, elhivatottság és őszinte szeretet szükséges hozzá, ami nem tesz különbséget az állami gondoskodásban élő, a családban nevelkedő, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek között.

Köszönjük a felolvasást, Barbaramatrai!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Soha-nem-eleg-az-oleles-Pendula-Ovoda

 

2. Egyszerűen a ház körül

A Paleo életmód- és Gasztromagazinban már sok hasznos információra lelhettünk, emellett pedig számos érdekességgel és jó tanáccsal találkozhattunk. Ezúttal a sokszor nyűgös házimunkával kapcsolatban kaphatunk útmutatást arra vonatkozóan, hogyan egyszerűsítsük azt le, amennyire csak lehet, és miképp száműzhetjük a vegyszereket véglegesen az otthonunkból, helyettesítve azokat a jóval olcsóbb természetes anyagokkal, végül pedig használatukkal kapcsolatban is kapunk egy-két tippet.

Köszönet a felolvasásért, Rozogahaz!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Egyszeruen-a-haz-korul

 

3. Hogyan lehet olcsóbb, ami egészséges?

Azt hiszem bátran kijelenthetem, ezidáig kivétel nélkül mindig azt tapasztaltam, hogy ami egészséges, annak bizony borsos ára van, vagyis az egészséges élelmiszerekért mélyen zsebbe kell nyúlni. Ez a cikk azonban rácáfol a tapasztalatokra, már amennyiben szeretünk a konyhában aktívan tevékenykedni, és csökkentenénk a rezsiköltséget is.
A drága joghurt helyett inkább készítsünk házit; gyártsunk smoothie-t és salátát az egészséges és olcsónak számító céklából; a drágább olajos magvak helyett elegendő csak a tökmag és a napraforgómag, ráadásul ezekből is készíthetünk pesztót; ami pedig a főzést illeti, inkább használjunk kuktát.

További tippekért és a részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Hogyan-lehet-olcsobb-ami-egeszseges

Köszönjük a felolvasást, Zsenília!

 

4. A bolygók színei

A négy földszerű bolygó szilárd kőzetekből álló felszíne többnyire szürke, vagy vöröses barna, ami a bennük megtalálható vasnak és egyéb vegyületeknek köszönhető. Mi határozza meg a bolygók színeit? Miért nehéz megfigyelni a Vénusz felszínét az űrből? Miért tűnik kéknek az Uránusz és a Neptunusz? A cikkben számos érdekes információ mellett valamennyi kérdésre választ kapunk.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-bolygok-szinei

 

5. Tücsök vendéglő és söröző Pesterzsébeten

Egy kis történelmi betekintő után a Zilahi utcai Tücsök Vendéglő és Söröző kerül bemutatásra, ami olyan közösségi tér, ami a régi szép időket idézi, vagyis mindenki ismer mindenkit, és mindenki tudja, hol a határ. Ha meg szeretnénk kóstolni életünk legkülönlegesebb gesztenyepüréjét, akkor irány a Tücsök!

Köszönjük a felolvasást, MillichLilla64!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Tucsok-vendeglo-es-sorozo-Pesterzsebeten

 

6. Egy embermentő feljegyzései

Ez a cikk Sztehlo Gáborról szól, aki közel kétezer zsidó gyermeket és felnőttet mentett meg a Jó Pásztor bizottság és a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével. A cikkben szó esik visszaemlékezéseiről, amelyeket most már teljes egészében egy kötet foglal magában. Köszönjük a felolvasást, Eszterpolgar16!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Egy-embermento-feljegyzesei

 

7. Sportolás mezítláb

Nos, amennyiben egy kicsit is szeretnénk a természeti népek szokásait a modern korban újra értelmezni, nem pusztán az étkezésre kell szorítkoznunk. Szuperbiztos, kifejezetten a sportolásra kifejlesztett cipőink hordásával talpunk ellustul. Akkor mégis mit csináljunk? Fussunk mezítláb? Noha a cikk szerzője szerint a hideget meg lehet szokni, a mezítlábas futás mégsem túl kecsegtető, ha a városban elszórt szemétre, üvegszilánkra és egyéb nem túl bizalomgerjesztő szennyeződésre gondolok. Az igazság valahol a nagyon stabil cipő és a csupasz láb között rejlik. A részleteket a cikkben találja, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/Sportolas-mezi-tla-b

 

Köszönjük a felolvasást, Rozogahaz!

 

8. A mogyorókrém-incidens

A cikkben egy megszokott családi párbeszéd bontakozik ki előttünk, amelynek irányítója egy édességkedvelő kislány, aki könnyeden kezdeményezi és kérlelhetetlen logikával zárja le végül a történetet. Az eredmény teljes siker és mogyorókrém.

Köszönet a felolvasásért, Zsenília!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-mogyorokrem-incidens

 

9. A humor földrajza

Egy különc kutató, aki bűvészből lett pszichológiai professzor, azt kutatja, mitől lesznek az emberek szerencsések vagy pechesek, vagy hogy létezik-e telepátia kutya és gazdája között, nem utolsó sorban pedig azt, hogy melyik a világ legjobb vicce. Hogy miképp zajlott a kutatás Virtuális nevetés elnevezésű laborjában, és hogy végül melyik a legjobb vicc, a cikkből kiderül.

Köszönjük a felolvasást, kortelyesi!

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-humor-foldrajza

 

10. A modern élet művészete

A cikk egy, a világ legjobb sakkjátékosával készült részletes interjút foglal magába. Tanít, tanul, nevel, és nem csak a játékra, az életre is. Ugye sejthető, kiről is van szó? Hogyan jut mindezekre ideje és energiája? Mi hajtja, mi inspirálja? A cikkből kiderül, ami itt érhető el.

http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-modern-elet-muveszete

Köszönjük a felolvasást, Barbaramatrai!

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány